Faller 180703 ”Light Genie”.

person Posted By: Theis Berantzino list In: Stort som småt On: comment Comment: 0 favorite Hit: 887

Her første gang har vi valgt at beskrive Faller´s ”Light Genie” nr. 180703. Normalt er det jo Viessmann, der er kendt for at lave forskellig elektronik til modelbanen, men her er der altså tale om et lille fikst produkt fra Faller.

Produktet består af en elektronikenhed og en fjernbetjening samt flere kabelsæt. Elektronikenheden har 5 multistik med henholdsvis 2 og 3 udgange:

Multistik 1. Planlagt til at styre lyset i 2 ”forskellige” bygninger/lejligheder/etager etc.

Multistik 2. Planlagt til at styre 2 rækker af gadelamper. Lysstyrken kan justeres.

Multistik 3. Planlagt til at styre blinklysene i forbindelse med en jernbaneoverskæring.

Multistik 4. Planlagt til at styre forskellige farvede lys eksempelvis i et lejrbål.

Multistik 5. Planlagt til at styre en lyskurve med de dertil hørende 3 farver.

 

Der kan tilsluttes 2 16 V pærer eller 4 LED kæder pr. udgang.

Antallet af LED i kæderne beregnes ved hjælp af Ohm´s lov med udgangspunkt i, at der er 16 volt DC til rådighed. 

U = I x R (U= Spænding målt i Volt. I = Strømmen målt i Ampere. R = Modstanden måles i Ohm)

20 forskellige belysningseffekter er forprogrammeret i Light Genie til brug for den enkelte udgang. Her kan f.eks. nævnes nr. 2 (blinklys i forbindelse med jernbaneoverskæring), nr. 5 (løbelys i forbindelse med vejarbejde), nr. 12 (stroboskoplys) og nr. 18 (levende flammer – lejrbål, smeltedigel i et jernstøberi etc.).

I det aktuelle sæt som vi testede, kunne vi konstatere, at funktionerne i multistik 2 og 3 var byttet rundt. Det samme var tilfældet med multistik 4 og 5. Kører man dansk skal man være opmærksom på, at skiftesekvensen i lyskurven ikke er den samme som i Danmark.

 

Programmering

Programmering foretages ved hjælp af fjernbetjeningen.

Hold både pil op og pil ned nede i mindst 3 sekunder. Vælg derefter den lysgruppe der skal programmeres ved at trykke den nummerknap ned på den lysgruppe, du ønsker at ændre. F.eks. nr. 5. Nu slukker alle lamper. Ved at trykke på 5-tallet igen i minimum 2 sekunder skifter man til den næste funktion i tabellen af belysningseffekter. Hastigheden på lyseffekten kan ændres med pil op og ned. Når man er færdig med at programmere en funktion trykkes igen på pil op og ned samtidig. Funktionen er nu ændret. (Se figur).

Alle 5 grupper kan kodes om til den samme funktion, hvis dette ønskes.

Fordelen ved denne elektronikenhed er, at du har flere funktionsmuligheder samlet et sted, hvilket gør det mere overskueligt. Derudover medfølger der som nævnt en lille fiks fjernbetjening, der gør det muligt, at koble en eller flere funktioner til via den samme enhed. Et yderligere plus er, at enheden heller ikke fylder ret meget, og med lethed kan placeres i en bygning eller tilsvarende.

Er bedst egnet til lysdioder, da der derved kan tilsluttes flere på hver udgang grundet det lave strømfor-brug.

I det viste eksempel er der benyttet gadelamper fra Aarhus Model Elektronik.

For god ordens skyld skal vi nævne, at Busch har lanceret et nogenlunde tilsvarende produkt  ”Lichtsteuer-modul nr. 5748 til en vejledende pris på 229,-kr. Busch udgaven har dog den ulempe, at der kun kan tilsluttes LED uden formodstande, så altså ingen glødelamper eller LED gadelamper med indbygget formodstand.

 

Vores vurdering af produktet.

06-06-2019 19-08-09.jpg

 

06-06-2019 19-08-09.jpg

06-06-2019 19-08-09.jpg

06-06-2019 19-08-09.jpg

 

Vi giver produktet fra Faller 4 ud af 5 mulige ”tog”, fordi det er et absolut brugbart stykke elektronik til at styre forskellige lysfunktioner på en modeljernbane. Vi kunne dog godt have ønsket os, at elektronik-enheden var kodet op i overensstemmelse med vejledningen, og at muligheden for at benytte den til lysregulering/lyskryds var mere korrekt i forhold til danske forhold.

Vejledende pris i Togcenter Gentofte pr. 1. maj 2019 er 529,-kr.

Comments

No comment at this time!

Leave your comment

Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday January February March April May June July August September October November December